TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

Saksağan Saksağan 19.05.2012 22:30:00
Saksağanlar garip sesler çıkarıyorlar,burada sadece temel sesi var bahar aylarında garip bir "hir" duyuyorum bu sıralar hiç çıkarmıyorlar. Benim en sevdiğim ve iç içe yaşadığım tür olduğu için bir de araştırıyorum çok şey biliyorum. Habitatı,biyolojisi ve yerel adlarını ezberledim.Daha fazla bilginiz varsa paylaşın. Ses kayıtlarını ve resimleri de paylaşın.

BoLu BoLu 12.07.2014 14:16:00

Selçuk üniversitesi kampüste çok fazlalar çöplerden ve her gün sulanan çayırlar dan geçiniyorlar, hiç düşmanları yok gibi- bir gün sayayım dedim 100 m yürürken 40 tane falan saydım :) -en sık çamlara bile yuva yapıyorlar.

savgat savgat 23.01.2014 12:31:00

Yavru halde bulup iki hafta beslemiştim fakat iki haftanın sonunda hala anlamadığım bir sebepten dolayı öldü. Kedi mamasından tiksinmeme neden olan bir durumda, keza suda yumuşatılmış kedi mamasını çok seviyordu:)

bakcasoy bakcasoy 23.01.2013 16:44:00

Saksağanın; kuş fotoğrafçılığı açısından dikkat çekici bir özelliği var.

Kusursuz pozlanması en zor kuşlardan biri.

Tam siyah ve tam beyaz gibi iki zor rengin bir aradalığı yanısıra bir de yeşilli yanar döner kısmı var.

Üşenmedim Trakustaki bütün karelere ve İnternette belki binlerce kareye baktım. 4/4 Lük bir pozlama neredeyse göremedim.

Taktım kafaya, temiz çekilmiş saksağan karesi peşindeyim.

AZİM AZİM 21.12.2012 20:41:00

Tepeli Guguk ları besleyip onlara da annelik ettiklerini biliyorum.

http://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=58388

fenix fenix 21.12.2012 20:14:00

parkta gozlemledim kedinin sesini taklit ederek obur kuslari kedinin varligindan uyariyordu oyle sasirdimki anlatamam cok zeki

zaferK zaferK 19.12.2012 10:33:00

Sıfır rakımda da ,3000 m. rakımda da rastladığım birkaç türden biridir saksağan...

bakcasoy bakcasoy 30.10.2012 15:19:00

Saksağanlar gerçekten ilginç hayvanlar. Davranışları incelemeye değer.

Geçenlerde 3 saksağanın bir olup balkonda bizim kediye saldırdıklarına şahit oldum. Kedinin pençe atmasına karşılık cesur davranıyorlardı.

Saksağan Saksağan 24.07.2012 18:49:00

Mogan Gölü nde bu kuş öterken ilk birkaç heceyi uzatıyordu.

Saksağan Saksağan 22.07.2012 15:37:00

Biraz daha bilgi topladım.Tablo97,634,Pica Pica,Saksağan,Black-billed magpie(eurasian magpie)Yüksek ağaçların olduğu,çalılık ya da araziler,dağınık ormanlar,2900m ye varan çam ve ardıç ağaçları ile kaplı eğimli araziler ve şehirler (Ankara ve ODTÜ de son derece yaygın).Ağaçlar ya da geniş çalılıklarda kubbeli yuvalar yaparlar.Türkiye ve Ortadoğu nun Kuşları sf.:194

B:44-48 cm. Kolay tanımlanan bir türdür.Gövdesi parlak siyah ve beyaz;kuyruğu uzun ve basamaklı olup yeşil-mor-mavi gibi parıltılıdır.Uçarken yuvarlak kanatları ve siyah kenarlı beyaz el telekleri belirir.Hareketleri kıpır kıpır,kanat çırpışları yavaştır.Sesi "çak-çak-çak-çak-","ç-çak","hirr" ve bazen çak-ak-ak-ak-ak ile sonlanan bir viyaklamadır.

Genç saksağanların kuyruğu kısadır.Baharda büyük sürüler halinde toplanırlar;çünkü bölgeleri ile ilgili sorunları çözerler.Bu toplanmalar parlamento diye adlandırılırlar.Bu toplantılar İngiliz şiirlerine konu olmuşardır. www.garden-birds.co.uk/magpie.htm adresinde bulabilirsiniz.İki kuş yuvayı yapar.Yuva dal parçaları ve çamurdan oluşur.Yuva ağaca ya da direğe kurulur.Yuvadiğer kargalardan saldırıya karşı kubbelidir.Dişi nisan ayında 35x24 mm 5-8 yumurta bırakır.Üreme döneminde dişi eğri ve hasarlı bir kuyruğa sahip olabilir.Kuluçkaya yatma sayısı:1,kuluçka süresi:21-23 gün,tüylenme süresi:22-28 gün. www.garden-birds.co.uk/

Sil

damesi26 damesi26 25.05.2012 17:55:00

Siteye ilk fotoğrafı muş kayıtlı olarak bu türü yüklemiştim.

Saksağan Saksağan 25.05.2012 17:32:00

Sivas,Muş ve bir şehir daha var belirtlmemiş.Kanıtlar var. Lütfen biri saksağan kaydı olmayan illerden resimlere baksın.O ili söyleyebilir mi biri bana?

Saksağan Saksağan 23.05.2012 20:17:00

Artvin de müjde kuşu diyorlarmış. Babaannemin annesi bu türü gördüğünde iyi şeyler olacağını düşünürmüş. "Magpie" yazılmış ya wikipedia da "eurasian magpie"diye geçiyor. Urrocissa, cissa ve cyanopica cinslerinde olan türlerin de İngilizcesi magpie. Farklı aileden olan australian magpie diye bir tür varmış.Akıllı bir kuştur,akıllı olan kuşlardan biridir. Bence çok şekerler.%50 sinden fazlası kuyruktur.Çok alt türü vardır.Ülkemizde Pica pica pica görülür.İspanya da göz civarında mavi leke olabilir.İnerken kuyruğunu yelpaze gibi açar.Bazen seker;ama genellikle yürür.Çoğu şeyi yerler.(sucuk,kabak,tahıl,böcek,leş)Kendilerini aynada tanıyabilirler.Tepeli guguklar genellikle bu türün yuvasına yumurta bırakır.Monogamdırlar kumrular gibi hayatlarında bir kere çiftleşirler.Eş öldüğünde kalan eş tekrar çiftleşir.Üreme dönemi bahardadır.Çekme kuru sırasında,erkek kuş çabucak kafa tüylerini kaldırır,kuyruğunu oynatır ve kuyruğunu yelpaze gibi açıp kapatır ve normal seslerinden biraz farklı ses çıkarırlar. Kurda kanatlarının gevşek tüylerini üste çıkar ve kovalama ile son bulur.Yüksek ağaçlarda kubbeli yuvalar yaparlar.http://http://www.ecosystema.ru/08nature/birds/134.php adresinde her halinin resmi var.Bazen 10 yumurta bırakırlar. Ymurtalar nisan ayında bırakılır.Kaynak:http://http://en.wikipedia.org/wiki/European_Magpie

nayko nayko 21.05.2012 18:33:00

Özellikleri

Uzun kuyruklu, karın ve omuz tüyleri ile el uçma tüylerinin iç tarafları beyaz olan kuşlardır. Diğer vücut tüyleri siyah ve metalik parlaklık gösterir. Metalik yeşil olan kuyruk tüylerinin uçları parlak mavi, ayaklar ve gaga siyahtır. Boyları yaklaşık 46 cm. dir. Böcekler, kuş yumurtaları, solucanlar ve leşler ile beslenirler. Yerli kuşlardır. Doğuda yaşayanların bir kısmı gezicidir. 6-8 arası yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süreleri 12 gündür. Yavrunun uçma süresi 16 gündür. Ötüşleri "şak-şak" şeklindedir. Ağaç, dal parçaları ve kökleri üst üste koyarak yaptıkları yuvalarının duvarlarını balçık kullanarak sağlamlaştırırlar. Yuvalarının üstünde bir şapkamsı bir yapı bulunur.

Dağılımı

Avrupa dan Asya ya kadar ve Kuzey Amerika yı da içine alan bölgelerde görülürler. Palearktik in büyük bir kısmında, Güney Çin de ve Hindu Çin de yaygındırlar. Türkiye de sürekli görülen yerleşik kuşlardır. Seyrek ağaçlı arazilerde, tarla ve parklarda, meyve bahçelerinde ve fundalıklarda yaşarlar.

Genellikle Asya nın mavi ve yeşil saksağanlarıyla akraba oldukları bilinse de, yakın zamandaki araştırmalar Avrasya kargalarıya daha yakın akraba olduklarını göstermiştir.

kuzeycem kuzeycem 21.05.2012 17:15:00

Uzaktan siyah beyaz görünürler fakat aslıdna siyah tüyleri yanardönerlidir ve yakından bakılığında mor, yeşil ve mavi renklerinde görülebilir. Tam anlamıyla gaklarlar. Leşe en çabuk gelecek olan hayvanlardan biridir.

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT